Koronavirüs Salgını Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında

13 Mart 2020 Cuma

Covid-19 (Korona) virüsü ile alakalı olarak almış olduğumuz önlemleri; virüs ile alakalı genel bilgileri ve kişisel korumanızı sağlayabilmeniz için gerekli bilgileri sizinle paylaşma gereği duyuyoruz. Şu ana kadar üniversitemiz öğrenci, öğretim elemanı ve çalışanlarında corona virüsüne rastlanmamış olup, alınan önlemler tüm öğrenci, öğretim elemanı ve çalışanlarımızın korunması amacını taşımaktadır.

Covid-19 (Korona) virüsü nedir?

Covid-19 (Korona) virüsü; MERS soğuk algınlığı, Ortadoğu solunum sendromu, SARS ve şiddetli akut solunum yetmezliği sendromu Korona virüsü arasında dağılım gösteren bir virüs ailesidir.

Yapılan araştırmalara göre Korona virüsü ağız, göz ve burun gibi bölgelerden temas yoluyla bulaşmaktadır. Bu araştırmalarda, virüsün hava yoluyla bulaştığını gösteren herhangi bir sonuç elde edilememiştir.

Virüs, hasta bir bireyin üzerinize ya da sizin temas edebileceğiniz herhangi bir yüzeye hapşırması veya öksürmesiyle direkt ya da dolaylı yoldan bulaşabilmektedir. Eğer hasta olduğunuzu düşünüyorsanız çevrenizi korumak için maske takmalısınız.

Covid-19 (Corona) Virüsün Yayılmaması için Gerekli Önlemler

Covid-19 (Corona) ve benzeri solunum hastalıklarının önlenmesi için Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği tedbirleri temel alan güncel önerilerimiz aşağıdaki gibidir.

-          Hasta olduğunuzda evde kalınız.

-          Yüksek ateş, öksürme ve nefes darlığı belirtileri gördüğünüzde gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

-          Ellerinizi sabunla en az 20 saniye boyunca ve sıkça yıkayınız.

-          Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı dirseğinizin iç kısmıyla kapatınız.

-          Ellerinizi yıkamadan gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınınız.

-          Kapalı alanları sıkça havalandırınız. Yaşlı ve kronik hastalarla yakın temastan kaçınınız.

-          Enfekte olmamış kişilerin maske takması, virüsün bulaşması açısından bir önlem sağlamamaktadır.

-          Alerjen bir durum dahi olsa, vücudunda hastalık belirtileri bulunan kişilerin maske takmaları büyük önem taşımaktadır.

-          Dış yüzey temasından kaçınılmalıdır.